Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Beach Cornwall Étkező Fidzsi Fushimi Dubai - Hotel Atlantisz Tokyo

Bánffy Panzió

Bánffy Panzió

 

A vendégház egy mesebeli területen található, az erdő mellett, nyugodt környezetben, csodálatos kilátással a Calimani-hegységre és a Hargita kisvárosára, Toplitára. Aki szereti a hegyek tiszta és hűvös levegőjét, a hely szép építészetét, a finom ételeket és a barátságos embereket jól fogja itt érezni magát.

A Vendégek számára 11 szoba áll rendelkezésre, köztük 8 db kétágyas - 1 pótágy és 3 db legalább 2 gyermekes családok számára kialakított és felszerelt. Tiszta és kényelmes szobákban meleg és hívogató légkör várja a pihenni vágyókat. A valódi fából készült rendelésre készült bútorok, valamint a természetes elemek díszítése - a régi fa, a juta, a népszerű motívumokkal ellátott gyapjúszőnyegek, egy kedves, meghitt nagyszülői házra emlékeztetnek, de a szoba azért modern friss is egyben.

Házias jellegű konyhában biztosan szeretni fogja a házi lekvárokat, mézeseket, házi tésztákat és gyermekkora emlékeztető süteményeket. Az étlapon ízletes borok, házilag készített sört, frissen pörkölt kávét, hagyományos és múltbeli főtt ételek is megtalálhatóak.

Melengető érzés egy hideg téli napon a nappaliban lévő kandalló mellé leülni elkortyolgatni egy bögre fimon forralt bort. Az ingyenes wifinek köszönhetően könnyű tartni a kapcsolatot a világgan, annak aki úgy érzi, túlságosan elszakad tőle. Kicsiknek és nagyoknak sok-sok játék is megtalálható, amelyeknél akár új barátságok köttetnek.

A panzió közelében, 200 m-re található a Bánffy Spa Központ, amelyet 2014-ben épült, valamint Bánffy és Urmánczy termálfürdők. A Magherus sípálya 2,5 km-re található, és sífelvonókkal, hóágyúkkal, éjszakai létesítményekkel rendelkezik, amelyek könnyen megközelíthetőek. Hegy és természet szerelmesei gyakori vendégei a panziónak, mivel Toplita a Calimani-hegység nyomvonalainak kiindulópontja.

    

 

Maroshévíz (románul: Tomplita)

 

Romániai Hargita megyében található, amely egykor a gyergyói fakereskedés és a marosi tutajozás központja volt.

 

Látnivalók:

 

 • 1959-ben épült az Urmánczy fürdő a Maros mellett, amelynek 25 °C-os vize van.
 • Ma gyermekotthonként működő egykori Lázár-kúria 1929-ben épült.
 • A városközponttól alig 3 kilométerre levő sípályák jelentik a téli fő látványosságot: Magyaros (Magherus) sípálya , Fenyő (Bradul) sípálya.
 • 1895-ben épült református temploma, amely a II. világháború alatt megrongálódott, de idő közben renoválásra került, amelynek nagy kéttornyú ortodox temploma van.
 • A moglanyesti Nagyasszony kolostortemplomot fából építették 1658-ban I. György István moldovai fejedelem építette felesége, Safta részére.
 • Világháborús emlék áll a várostól 9 km-re.
 • Fenyő, - vagy Bánffy – fürdő üdülőközpont 655-690 m magasan található, klimatikus gyógyhely fenyvesekkel övezve. Termálvize radiokatív sókban gazdag és 26 °C-os. 1937-ben építették a legrégebbi medencéjét.

A fürdők gyógyhatásai:

 • ivókúraként: gyomorbántalmak, savtúltengés, savhiány, májbetegségek, vesebántalmak, krónikus sárgaság, cukor betegség ellen, ugyanakkor vízelhajtó hatása is van
 • külsőleg, fürdők formájában:szív és érrendszeri betegségek, krónikus sárgaság, cukor betegség ellen valamint reumatikus bántalmak gyógyítására alkalmas.

Turisztikai látványosságok Maroshévíz környékén:

 • Borszék fürdő 62 km
 • Gyilkos tó 62 km
 • Békási szoros 75 km
 • Parajdi Sóbánya 79 km
 • Parajdi Sószoros 79 km
 • Békási tó 79 km
 • Szováta- fürdő (Medve tó) 90 km
 • Korondi népi kerámia 92 km
 • Csíksomlyó 94 km

Békás szoros (románul: Cheile Bicazulul)

 

A hargita megyei Hagymás-hegységben található szurdokvölgyet a Békás patak alakította ki évmilliók során, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak és jelenleg a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park részét képezi. A Békás-szoros folyómenti részén lentebb és lentebb haladva gyönyörű természeti kép tárul elénk miközben elérjük a „Pokol kapuja” és a „Pokol tornáca” nevezetű helyeket. Természeti kuriózumnak számítanak Európában ezek a 200-300 méteres függőleges sziklafalak, amelyek közkedveltek a kirándulók és a hegymászók körében egyaránt.

 

Gyilkos-tó (románul: Lacul Roșu, reégi magyar nevén: Veres-tó)

 

Hagymás-hegységben található természetes torlasztó 1837-ben keletkezett egy közeli hegycsúcsról leomló lejtőtörmelék által, amelynek eredményeképpen több patak folyását is elzárta.

 

A Gyilkos-tó legendája 

 

Élt valamikor Gyergyó környékén egy csodaszép lány, Fazekas Eszter. Haja kökényfekete volt, szeme szürkészöld, alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye. Egy napsütéses júliusi délelőtt Eszter elment a szentmiklósi vásárba. Ott találkozott egy olyan daliás legénnyel, aki két karjának szorításával kipréselte a medvéből a szuszt, és aki a legszívhezszólóbban furulyázott az egész környéken, de tudott házat ezermesterkedni és szekeret faragni is. Ahogy a szemük összevillant - és mert a szerelem hirtelen jön, és szíven üt, mint a villám - megszerették egymást. A fiú égszínkék selyemkendőt vásárolt Eszternek a tükrös pogácsa mellé és megkérte, hogy legyen a mátkája. Az esküvőre nem kerülhetett sor, mert a legényt elvitték katonának. A lány hűségesen várta kedvesét. Esténként, amikor a nap a hegyek mögé ereszkedett, agyagkorsójával kiment a fenyvesek alá a csobogóhoz és ott sóvárgott órákon át szíve választottja után. Még a közeli hegyeknek is meglágyult a szíve a sóhajtozásaitól, fájdalmas szép énekétől. Történt azonban egyik vasárnap délután, hogy meglátta Esztert arra jártában egy zsiványvezér. Nyergébe kapta a gyönyörű lányt és elvágtatott vele, mint a szélvész a Kis-Cohárdhoz, az ezerarcú sziklák közé, ahol tanyája volt. Aranyát, ezüstjét ígérte Eszternek, gyémántos palotát akart építeni, csakhogy megszeresse. A fiatal lány nem viszonozta a zsivány szerelmét. Régi mátkáját várta vissza, amikor felkelt a nap, és akkor is, amikor lehunyta szemét a világ. Ennek láttán feldühödött a zsivány és kényszeríteni akarta Esztert, hogy legyen a felesége. Eszter a néma szemtanúkhoz, a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették a sziklák és ezen a júliusi éjszakán eget-földet rázó mennydörgéssel válaszoltak. Zuhogott az eső, a cikázó villámok megvilágították a koromsötét éjszakát. Hajnaltájban hatalmas robajjal óriási szikladarabok zuhantak a mélybe, és az iszonyatos földindulás maga alá temetett mindent, a lányt, a zsiványt, sőt meg a pásztort is nyájastól, aki a szembe levő hegyoldalban legeltetett. Július utolsó vasárnapjának hajnalán, a nap első aranyló sugarai bevilágították a sziklákkal borított vidéket. A völgyet, ahol tegnap még kristálytiszta vizével a Vereskő-patak csobogott, teljesen elzárta a leomlott hegyoldal. Amikor a megáradt patakok zavaros vize elérte a sziklagát tetejét, megfojtotta a füveket, bokrokat és megölte a fákat. A keskeny völgy helyén tó keletkezett, amelynek vizéből máig is kiállnak a fenyőerdő maradványai. A környék pásztorai Gyilkos-tónak nevezték el ezt a tavat. Így lett a hegy halálából, az élet vize. Ha napsütésben belenézel a tó vizébe, Eszter szürkészöld szemei tekintenek szelíden vissza.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Marosh%C3%A9v%C3%ADz

https://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/marosheviz-prezentacio_kepekben-turisztikai_attrakciok-szallas-helyek-terkep-a_kornyek_turisztikai_latvanyossagai-szallasai-marosheviz.html

http://www.pensiuneabanffy.ro/

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9k%C3%A1s-szoros

https://erdely7csodaja.ro/csoda/gyilkos-to

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyilkos-t%C3%B3

 

Online szolgáltatások

Mondial

Online biztosítás

Reptéri parkoló

Reptéri parkoló

Online biztosítás

Autóbérlés

Autóbérlés

töltőikon