Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Beach Cornwall Étkező Fidzsi Fushimi Dubai - Hotel Atlantisz Tokyo

Egyiptom

Egyiptom az egyik legkedveltebb turisztikai célpont, amely bámulatos és varázslatos történelmével, egyedülálló mesterséges és természeti látnivalóival nyűgözi le az ide látogatókat.

 

Hasznos tudnivalók:

 

 • Éghajlat:

Egész évben napsütésre lehet számítani, legkellemesebb a novembertől márciusig tartó időszak, ekkor még az éjszakák is nagyon hűvösnek számítanak, a többi hónapra nagy hőség jellemző.

 • Beutazás:

Legalább hat hónapig érvényes útlevéllel és turista vízumra van szüksége a beutazóknak, az utóbbit az egyiptomi konzulátuson beszerezhető.

 • Pénznem:

Egyiptomi font (EGP)

 • Egészségügyi tanácsok:

Kötelező védőoltással nem kell rendelkezni, viszont ajánlott az utazás megkezdése előtt a Hepatitits A, a gyermekbénulás, a tetanusz, a hastífusz és a veszettség elleni védőoltás, illetve a malária-tabletta szedése. Érdemes magas rendű biztosítást kötni a hiányos egészségügyi ellátás miatt.

Nem szabad csapvizet, jeges italokat fogyasztani, csak előre palackozott ásványvizet. Hámozatlan gyümölcsök és nem megfelelően megsütött húsokat nem szabad enni.

 • Időeltérés:

+ 1 óra

 • Hivatalos nyelv:

Arab, de beszélnek még angolul és franciául is.

 • Vallás:

Muszlim (szunnita) vallás a legelterjedtebb, kisebb százalékban előfordul a kopt keresztény és egyéb más vallások is.

 • Borravaló:

Más néven Backshich elvárás Egyiptomban, ezért mindenképp készüljenek apró pénzzel, mert a segítségükért cserébe jutalmat várnak és addig zaklatják a turistát, amíg meg nem kapják a jussukat. Általában a taxisofőrök 10-15%-ot, a túravezetők 20%-ot, az étteremben a számla ugyan tartalmazza a borravalót, de a pincéreknek ezen felül szokás 5%-ot adni.

 • Étkezés:

Az egyiptomi ételek legfontosabb összetevője az Ajs, azaz a kenyér, a helyiek evőeszközként használják, illetve a húst, zöldségeket ebbe csomagolják. Legkedveltebb ételeik a kofta (tűzön grillezet darált hús) és a kebab (tűz felett elkészített tűkre felszúrt birkahús). Desszertek közül a baklava (dióval töltött ostya) és az Ummi Ali (tejbe mártott magvakkal töltött tészta) a legnépszerűbb.

Hagyományos éttermekben erős édes teát nagy poharakban, míg a kávékat, amely ugyanolyan édes kis poharakban adják.

 • Öltözködés:

Az egyiptomiak elfogadják a külföldi öltözködési stílust, de jobban szeretik, ha tisztelik az ő kultúrájukat és úgy öltözködnek, mint a helyiek. Fontos figyelni arra a nőknek, hogy a templomokba, szentélyekbe és éttermekbe a formális öltözködést kövessék, vagyis betakarják magukat. Ramadáni időszakban napfelkeltétől napnyugtáig tilos nyilvános helyen enni, inni, vagy dohányozni, amelyet a turistáknak is figyelembe kell venni.

 • + Információk:

A strandokon ajánlott a fürdőcipő használata, ugyanis nem homokos a tenger partja, hanem korallos.

Egyiptomban a taxik nagyon olcsók, hosszabb utazások során érdemes előre lealkudni a fizetendő összeget.

 

Top 10 látnivaló Egyiptomban:

 • Gíza Kairó külvárosában található, ahol Egyiptom szimbólumait lehet megtekinteni a piramisokat és a Szfinxet, amelyet három generáció építetett fel – Hofu, Hafré és Menkauré.
 • Luxort, régebben Théba néven ismert ókori fővárost érdemes meglátogatni, hiszen nem csak gazdag természeti látnivalókban bővelkedik, hanem épített ókori templomokban és a Királyok völgyében megtalálható ősi sírhelyekben is.
 • KairóEgyiptom nyüzsgő fővárosa, amely a Nílus-delta torkolatában található gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ugyanis Memphishez közel épült. A nílusi körutazások népszerű kiinduló helye, a városba ellátogató turisták megtekinthetik Tutankhamon kincseit, a múmiákat és egyéb régészeti leleteket az ősi időkből.
 • Dahshur sokkal nyugodtabb és és kisebb, mint Gíza, de itt megtekinthetjük a helyi temetkezőhelyet, a Tört-falú piramist és a Vörös piramist is, amelyet Sznofuru fáraó uralkodása idején építettek fel.
 • Hurghada az évek során a kis halászfaluból Egyiptom egyik legnagyobb üdülővárosává nőtte ki magát.  Homokos tengerpartja mentén több mint 100 szálloda közül válogathatnak az utazók.
 • Alexandriát Nagy Sándor alapította Kr.e 331-ben, amely az egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Sajnos a 14. században egy földrengés következtében megsemmisült több történelmi nevezetessége és óriása könyvtára, amely 500.000 könyvvel rendelkezett. Ennek ellenére a kikötőváros még mindig számtalan látnivalóval vonzza az idelátogatóka
 • Dahab, Sharm el-Sheiktől 85 km-re található, egy elszigeteltebb part menti falu, amely „hippi” központtá nőtte ki magát, ugyanis olcsó szálláshelyeket kínál nyugodt környezetben. Nem csak fürdésre, pihenésre van lehetőség, hanem szörfözésre, búvárkodásra, sivatagi túrákra és hegmászásra is van lehetőség.
 • Szíva-oázis a többi országrésztől kulturálisan ugyan elmaradottabb, de a hatalmas pálmaligetek, az édesvízi források, a Szíva görög-római maradványok és a földvárak látványa kárpótolja a turistákat.
 • Sharm el-Sheikha Sínai-félsziget déli részén található, amely az egyik legjobb búvárhelynek számít a világon. Rövidebb látogatás alkalmával dzsipes túrán vehetnek részt, ahol Nabeq-t és a Colured Canyont ismerhetik meg, vagy egy hosszabb út során a Szent Katalin kolostorhoz, valamint a Sínai hegyhez is felfedezhetjük
 • Asszuánegy kisebb város Egyiptomban, de kiváló helynek számít különböző túrák kiindulási pontjaként. Több lehetőség közül is választhatnak az utasok: Philae és Kabasha, II. Ramses Nap templomához, illetve Kom Ombo vagy Edfu templomához is megtekinthetik.
töltőikon