Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Beach Cornwall Étkező Fidzsi Fushimi Dubai - Hotel Atlantisz Tokyo

Olaszország

Az „olasz csizma” természeti és kulturális sokszínűsége garantáltan lenyűgözi a turistákat. A figyelem nem csak Rómára, a fővárosára irányul, hanem az ország minden egyes pontjára, hiszen a reneszánsz bölcsőjeként minden sarkon egy híres építész által tervezett épület áll.

 

Hasznos tudnivalók:

 • Éghajlat:

Olaszországra eltérő éghajlat jellemző, a Pó-síkság és az Alpok vidéke hűvös és nagy a hőmérsékletingadozás van a nappali és az éjszakai hőmérséklet között. A nyár forró, a tél enyhe és csapadékos.

 • Beutazás:

Magyar állampolgárok esetében érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak be az országba.

 • Pénznem:

Hivatalos fizetőeszköz az euró.

 • Egészségügyi tanácsok:

Közegészségügyi helyzetük jó, de érdemes utas-és balesetbiztosítást kötni utazás előtt, ugyanis az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénybevételével sürgősségi betegellátásra jogosultak az ott tartózkodók.

 • Időeltérés:

Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

 • Hivatalos nyelv:

Olasz, de az angolt, németet illetve a franciát is egyre többen megértik.

 • Vallás:

Több mint 97%-ban katolikus vallásúak, kis százalékban valdeni evangélikus és egyéb vallást képviselik.

 • Étkezés:

Az olaszok nagyon szeretnek finomakat enni, ami nem feltétlenül legdrágább ételt jelent, de mindent ugyanolyan lelkesedéssel készítenek el. A leggyakrabban tésztaféléket készítenek, amelyeket nem főznek puhára, hanem kicsit roppanósan hagynak, vajat tesznek rá, illetve mellé különböző pestókat készítene, amelyet változatos fűszerekkel és sajtokkal gazdagítanak. Nápolyi nizza és a laziói pizza a leghíresebb, amit feltétlenül ki kell próbálni az odalátogatóknak. Desszertként fagylaltokat és parfékat fogyasztanak. Világszerte híres a jó minőségű olasz kávé, illetve kedvelik még a vermutokat Martini, Garrone, Cizáno.

 • Öltözködés:

Néhány szállodánál előírás, hogy a vacsoránál a férfiak hosszú nadrágban jelenjenek meg, továbbá az olasz templomokban fedetlen vállal és rövid nadrágban / szoknyában tilos bemenni.

 • + információk:

Fontos dolognak tartják a sziesztát, így délután két órától legalább négy óráig megáll az élet és mindenki csendes pihenőt tart.

  

Olaszország top 10 látnivalói:

 • Toszkána, Itália legkeresettebbnek számító régiója közé tartozik, amely a reneszánsz bölcsőjeként is neveznek, ugyanis az irodalom és a művészet központja volt. Nemcsak változatos természeti látnivalókban gazdag, de több helyszíne a világörökség részévé vált: Val d’Orcia, Firenze, Siena, Pisa Dóm, Pienza, valamint San Gimingnano belvárosa.
 • Róma a világ egyik leglátogatottabb fővárosa, ugyanis történelmi szempontból is fontos helyszín volt, illetve számos római kori nevezettesség maradt fent: Colusseum, Angyalvár, Forum Romanum. Reneszánsz és barokk korból megtekinthető az Örök város kútjai és szobrai, a Piazza Navona, Capitolium tér. A városon belül található a pápa székhelye, aVatikán, amely a római katolikus vallás központja, nevezetességei a Szent Péter Bazilika, a Bernini tér és a Vatikáni Múzeum is.
 • Velence a lagúnák városaként elhíresült észak-olasz település, amelyet a VI. században alapítottak. Egykori gazdagságát a dózséknak és a helyi kézműveseknek köszönhette, igaz már egy kicsit megkopott a régi patináns Velence, de még mindig magával ragadó a Dózse Palota, Szent Márk tér ésa Canale Grande.
 • Dolomitok, amely 2009 óta az Unesco világöröksége része, látványos sziklaszirtjeivel, gleccsereivel, folyóvölgyeivel és gazdag színvilágával - amelyet magas magnézium-tartalmának köszönhet - lenyűgözi az ide látogatókat. Legmagasabb csúcsa a hófödte Marmolada (3344 méter), de délebbre található völgyeiben már mediterrán növényzet a jellemző.
 • San Marino Köztársaság a világ egyik legkisebb országai közé tartozik, amelyet egy remete kőfaragó Szent Marino alapított 301-ben. Legmagasabb pontjain két vár is áll: Cesta és a Guaita, illetve a Montale tornya, ahonnan mesés panoráma tárul elénk.
 • Szicília az egyik legkedveltebb olaszországi célpont, ugyanis gazdag történelemi és kulturális érdekeltsége miatt több Világörökségi helyszínnel rendelkezik: Val dio Noto nyolc barokk városa, Lipari-szigetek, Piazza Armerina római kori villája, Sortino sziklatemetője, Agrigento régészeti emlékei. Emellett számtalan természeti látnivalóban is bővelkedik, mint például az Etna.
 • Nápolyt mediterrán hangulatú, nyüzsgő utcái, operája, királyi palotája és a Pompeii ásatások területeiről fennmaradt korabeli leleti színessé és egyedivé varázsolják. 1995-ben Nápolyt, 1997-ben pedig Pompeiit a Világörökség részévé váltak.
 • Calabria régiója eddig háttérbe szorult turizmus szempontjából, de évről évre egyre látogatottabb a turisták körében. Romantikus kis városai, kopott kastélyai dél-olasz hangulatot varázsolnak, amelyet a helyi lakosság a szokásaikkal, ünnepeikkel, gasztronómiai szokásaikkal még inkább felpezsdítenek.
 • Umbria bár tengerparti résszel nem rendelkezik, kárpótlásként egy gyönyörű természeti tájjal, zöldellő dombokkal, egy történelmi kisvárossal és egy kis tóval elvarázsolja a turistákat. Megtekinthetik továbbá az UNESCO világörökség részévé vált Assisi Szent Ferenc szülővárosát, Giotto freskóit, amelyek a helyi bazilikát és kolostort díszítik.
 • Firenze a reneszánsz kultúra és a művészetek fővárosa, amely a Mediciek székhelyeként vált ismertté. Gyönyörű panorámája mellett számtalan látnivalóval is büszkélkedik, mint például Uffizi Képtár, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio, illetve Szépművészeti Akadémia is. 1982-ben a történelmi belvárosát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.
töltőikon