Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Beach Cornwall Étkező Fidzsi Fushimi Dubai - Hotel Atlantisz Tokyo

Spanyolország

Rendkívül változatos látnivalókkal büszkélkedhet Spanyolország, ugyanis a híres bikaviadalok, flamenco szokványos képe mellett, ókori műemlékek, hófehér falvak és gyönyörű földrajzi tájak jellemzőek.

 

Hasznos tudnivalók:

 • Éghajlat:

Változatos éghajlatjellemző az országra, ugyanis a keleti és a déli részen a mediterrán éghajlat uralkodik, tehát a nyarak forró és csapadékmentesek, a telek pedig enyhék. A kontinentális részeken nagyobb a hőingadozás, a forró nyarak mellett hideg telek a jellemzőbbek. Az északi részen az óceáni éghajlat miatt egész évben mérsékeltebb a hőmérséklet és a tél is csapadékosabb. A Kanári-szigeteken a szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően egész évben átlagosan 24°C a hőmérséklet, amely a kellemes tengeri fuvallat miatt elviselhetőbbé válik.

 • Beutazás:

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy új fajta személyi igazolvánnyal utazhatnak Spanyolországba. Az félreértések elkerülése végett a régi fajta személyi igazolványt érdemes utazás előtt lecserélni. Kiskorú magyar állampolgárok esetében, ha egyedül utazik be az országba, érvényes útlevél vagy személyi igazolvány mellett szülői hozzájáruló nyilatkozatra is szüksége van, amelyet legalább két tanúnak alá kell írnia.

 • Pénznem:

Hivatalos pénznemük az euró.

 • Egészségügyi tanácsok:

A közegészségügyi helyzet megfelelő az országban, de érdemes Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezni még az átmeneti utazások alkalmával is, ugyanis a sürgősségi betegellátás így a magyar egészségbiztosítás terhére vehető igénybe. Csapvíz helyett érdemes palackozott ásványvizet fogyasztani.

 • Időeltérés:

A Baleár-szigeteken és a szárazföldi részen közép európai idő, míg a Kanári-szigeteken -1 óra időeltolódás van.

 • Hivatalos nyelv:

Spanyol, katalán, baszk, de a turisztikailag forgalmasabb helyeken angolul, németül és franciául is beszélnek.

 • Vallás:

A lakosság több mint 80%-a római katolikus.

 • Gasztronómia:

Nemzeti ételük a paella (sáfrányos rizs), amely mellé különféle zöldséget vagy húst tesznek, illetve a tapas (bor-és sörkocsonya). Leveseik közül a gazpacho és a húsos cocido a kedvelt, illetve specialitásuk közé tartozik a bikaviadalon elesett állatok húsából készült ételek. A spanyol konyhára jellemző az olivaolaj és az olivabogyó, amelyet salátákhoz és halakohoz használnak leginkább. Desszertként gyümölcsöket, pudingokat szolgálnak fel. Az italokat tekintve a spanyolok kedvelik a finom, könnyű száraz borokat, illetve a bólé szerű, magas gyümölcstartalmú  sangriát.

 • Üzletek nyitva tartása:

Számunkra eltérő lehet, ugyanis a helyi üzletek hétfőtől vasárnapig 9:00-13:30 és 16:00-21:00 tartanak nyitva. Ünnepek alkalmával a teljes zárva tartás is előfordulhat.

 • Borravaló:

Mindenhol szívesen elfogadják a borravalót, az éttermekben, bárokban 10-15%-ot szoktak adni.

 • Öltözködés:

Az erős napsugárzás miatt érdemes szellős pamut ruhát, fejfedőt és napszemüveget viselni, hűvösebb estéken a klimatizált helységekben egy melegebb ruhadarabbal készülni. Az éttermek alkalomhoz illő ruhaviseletet írnak elő (hosszú nadrág és fedett vállak).

 

Top 10 látnivaló Spanyolországban:

 • Bikafuttatás minden évben július 6-14 között megrendezésre kerül Pampalona városában, ilyenkor előre meghatározott utcákat zárnak le a bátor jelentkezők részére, akik egy tucat bika elől futnak. Ez a furcsa és veszélyes szokás onnan ered, hogy anno a bikákat az istállóból az arénába kellett terelni és a spanyol fiatalok bátorságuk jeléül be-beugráltak a bikák elé.
 • Palacio Real de Madrid, azaz a Madridi Királyi Palota 1738-1755 között épült, majd III. Károly volt első uralkodó, aki elsőként beköltözött. Jelenleg a spanyol királyi család birtokában van, amelyet csak állami ünnepségek alkalmával használnak. A palotában 3418 szoba található, amelyek falait híres festők festményei díszítik: Velazquez, Goya, Caravaggio stb.
 • Segovoa vízvetetéke egyik legjelentősebb római kori emléke az országnak, amely több mint 24.000 gránittömbből készült és 16 km-re lévő folyóból szállította a városba a vizet.
 • La Concha strandja San Sebastiánban található, amely Európa egyik legszebb és legjobb városi strandja. Remek lehetőséget kínál a fürdőzés mellett a szörfözésre és a szórakozásra is.
 • Cuenca középkori városáta hegyoldalba, illetve a sziklafal felé épített házak tették Spanyolország egyik ékköveként.
 • Sagrada Familia, a Barcelonában található Szent Család római katolikus templomát,1882-ben kezdték el építeni, de valószínűleg sosem fogják befejezni, ugyanis nem csak pénzhiány lépett fel, hanem Gaudi építési tervei is túl bonyolultnak és összetettnek bizonyulnak.
 • Ibiza a féktelen partizás helyszínéül szolgáló buli sziget, amely Valenciától 80 km-re található a Földközi-tengerben.
 • El Escorial kolostor II. Fülöp uralkodásának ideje alatt a politikai központja volt Spanyolországnak, jelenleg iskolaként, kolostorként múzeumként illetve királyi palotaként funkcionál.
 • A granadai Alhambra a 14. században a Darro folyó mentén épült erőd és palota, amelyet az Unesco a világ örökség részévé nyilvánított.
 • Cordobai nagymecsetet eredetileg római szentélyként, majd vizigót templomként, végül a mórok mecsetként használták (Mezquitat). Spanyolok sikeresen visszahódították a területet, majd egy katolikus katedrálist építettek a belső udvarára, amely ma is kedvelt látnivalóa turisták körében.
töltőikon