Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Beach Cornwall Étkező Fidzsi Fushimi Dubai - Hotel Atlantisz Tokyo

Törökország

Törökország a sokszínűség országa, amely Európai – ázsiai elhelyezkedésének és a történelmének köszönhetően igen változatos kultúrával rendelkezik. Földrajzi adottságai miatt egyaránt megtalálható csodálatos homokos tengerpart és a zord hófödte hegyek is, ezért számtalan látnivalója nem fér bele a törökországi top 10-ben.

 

Hasznos tudnivalók:

 • Éghajlat:

Mediterrán éghajlata miatt enyhe tél és forró száraz nyár jellemző kevés csapadékkal. Júniustól augusztusig tart a legmelegebb időszak, illetve szeptemberben is kellemes és ideális még a hőmérséklet a nyaraláshoz. A hirtelen klímaváltozás miatt az utazás első napjaiban sok folyadékot fogyasszanak, illetve az erős napsugárzás miatt magas faktorszámú naptejet vigyenek magukkal.

 • Beutazás:

Magyar állampolgárok esetében a hazautazás napján még legalább hat hónapig érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkeznie az utasnak. Vízum a repülőtérre való érkezéskor az útlevélvizsgálat előtt vásárolható 15 eur-ért. Kérjük, hogy a nem magyar állampolgárságú utasaink az adott nagykövetségen érdeklődjenek. A be- és kiutazással kapcsolatos szabályok nem megfaelelő betartásának költségei az utast terhelik.

 • Pénznem:

Török líra (TRY), váltópénz a Kurus, 1 TRY kb. 130,- Ft.

Szinte mindenhol elfogadják az eurót és a dollárt. Készpénzt és utazási csekket a pénzváltóknál célszerű váltani, mert helyi posták és a szállodák árfolyamai nem a legkedvezőbb.

 • Egészségügyi tanácsok:

Kizárólag palackozott ásványvizet fogyasszanak, amelyek üzletekben és a szállodákban kaphatóak, illetve kerüljék a nehéz ételeket.

 • Időeltérés:

+1 óra Magyarországhoz viszonyítva.

 • Hivatalos nyelv:

Török, de a turisták által gyakrabban látogatott helyeken angolul és németül is beszélnek a helyi lakosok.

 • Vallás:

99%-ban iszlám vallásúak, vidéken kisebb keresztény, zsidó közösségekkel is lehet találkozni.

 • Étkezés:

A török konyha egzotikus íz világa mindenkit rabul ejt. Különleges zöldséges ételeik (dolma, sarma), kebab és a süteményei között a baklava a népszerű. Olajosabban készítik el az ételeiket, így célszerű kisebb adagokban elfogyasztani az ételeket. Nemzeti italuk a tea, amelyet fekete üvegpohárban szolgálnak fel; vásárláskor, ha megkínálnak illik elfogadni a barátság jelképe érdekében. Az alkoholos italok közül érdemes kipróbálnia rakit.

 • Öltözködés:

A mecsetek látogatása során olyan ruhát kell viselni, ami a vállat és a térdet eltakarja. Kerüljük a kihívó, lenge öltözetet. A nudista fürdőzés szigorúan tilos.

 

Törökország top 10 látnivalója:

 

 • Pammukkale Törökország nyugati részén található. A fehér mészkő teraszairól híressé vált „gyapotkastély” vize nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik.
 • Kék Mecset dinamikus építészeti stílusával és hat minaretjével Isztambul egyik ékessége. 20.000 darab kék mintás csempe díszíti a mennyezetét, amelyről a nevét kapta a mecset.
 • Ölüdeniz az Égei –tenger dél-nyugati partjánál elhelyezkedő kis falu. A sikló ejtőernyőzés szerelmeseinek a legalkalmasabb hely az extrém sport gyakorlására.
 • Kappadókia vulkáni működések következtében kialakult tündérkéményei1985 az UNESCO világörökség részévé vált. Legismertebb régiói közé tartozik Göreme- völgy, Ihlara –völgy és a nevsehiri régió. Az első menedéket találó keresztények kialakítottak földalatti városaikat, amelyek a mai napig nagy érdeklődéssel látogatnak a turisták.
 • Isztambult Kr. e. 8. században alapították a görögök, majd Kr. u. 330-ban Nagy Konstantin a Római Birodalom fővárosává tette. Sokszínűségét hosszú történelmének és a területén megforduló számos etnikumnak köszönheti. A látnivalók érdemes megemlíteni a Kék Mecsetet, a Hagoia Sophiat, Dolmabache- palotát, illetve a legkiemelkedőbbet, az 1985 óta az UNESCO listáján szereplő történelmi negyedet.
 • Ishak pasa palotájaaz ország második legnagyobb palotája, amely a Selyemút átmenő forgalmának köszönhette gazdagságát. Legnépszerűbb látnivalóik között a hárem ebédlője emelkedik ki. Érdekesség, hogy a palotában központi fűtés és folyóvíz is megtalálható.
 • Van-tó az ország legnagyobb sós vizű tava, amely vulkánikus tevékenység által alakult ki, kék színét magas karbonát tartalmának köszönheti. Egyetlen halfaj él meg benne a darekh nevezetű hering. Népi hiedelem szerint a tóban egy 15 méteres szörny él, amelyet több száz helyi ember vélt látni.
 • Mardin homokszínű házairól nevezetes, amelyeket a hegyoldalba építettek.  Történelmi és építészeti nevezetességei miatt szabadtéri múzeumként emlegetik.
 • Epheszosz az ókorban az egyik legjelentősebb városállam volt. Itt volt a világ hét csodájának az egyike, az epheszoszi Artemisz templom, melyet Kr. e 356-ban egy Herostratos nevű őrült felgyújtott.
 • Hagia Sophia Isztambul egyik ékköve, melyet I justinianus építetett a 6. században. A római mérnökök 31 méter átmérűjű kupolát terveztek neki, ezzel 1000 évig a világ legnagyobb fedett területe volt. 15. században mecset, majd 1935-ben múzeum lett. 
töltőikon