Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Beach Cornwall Étkező Fidzsi Fushimi Dubai - Hotel Atlantisz Tokyo

Tunézia

Észak-Afrika legkisebb országa egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében, ugyanis nem csak természetes látnivalókban bővelkedik, de elhelyezkedése miatt fontos helyszínként szolgált a történelem során, amely hozzájárult az épített örökség sokszínűségéhez. 

 

Hasznos tudnivalók:

 

 • Éghajlat:

Mediterrán éghajlatú az ország, forró száraz nyarak és enyhe csapadékos telek jellemzőek. A hegyekben is csak ritkán fordul elő havazás.

 • Beutazás:

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhat be az országba, kilépéskor egy angol vagy német nyelvű űrlapot kell kitölteni.

 • Pénznem:

Tunéziai dínár (TND)

 • Egészségügyi tanácsok:

Ne igyunk csapvizet, jeges italokat, illetve hámozatlan gyümölcsöket és az utcán kínált ételekből ne együnk. Kötelező védőoltás nincs.

 • Időeltérés:

Magyarországhoz viszonyítva nincs időeltolódás.

 • Hivatalos nyelv:

Hivatalos nyelv az arab.

 • Vallás:

Muszlim és körüllbelül 1-1 %-ban keresztény és zsidó.

 • Borravaló:

Körülbelül 10°%-a a szolgálati értéknek.

 • Étkezés:

A tunéziai ételek eléggé zsírosak és fűszeresek; gyakran használnak húsféléket, hüvelyeseket és magvakat és szárított fűszereket. Ünnepi ételük a minna (bárányvelő, csirkehús, tojás), de szeretik a tésztaféléket, a kuszkuszt és a halféléket is. Különlegességnek számít még a salade tunisienne (zöldségsaláta), marguez (bárányból készült virslik), illetve az édességek készítése során mézet, szirupot használnak narancsvirág ízesítéssel és friss gyümölcsökkel. Az italok közül érdemes megkóstolni a datolyalikőrt, az erős fügepálinkát és a Celita sört, illetve az egykori francia fennhatóság miatt széles körű borválasztékkal rendelkeznek.

 • Öltözködés:

Fedetlen vállal nem szabad mecsetbe belépni.

 • + Információk:
   
 • Az utcai vásárlásoknál mindig alkudjunk!
 • Érdemes aprópénzt tartani magunknál, ugyanis mindenhol baksist kérnek!
 • Az utcai vásárlásnál arany tárgyak csak aranynak látszanak!
 • Az ajándékba adott tárgyak után pénzt kérnek!
 • Sötétedés után ne sétáljanak az óvárosban!
 • Nemzeti lobogó fényképezése tilos, mert elveszik a fényképezőgépet stb. és megsemmisítik a képeket!
 • A helyi lakosok pénzt kérnek azért, ha elkísérnek vásárolni!

 

Top 10 látnivaló Tunéziában:

 

 • Tunisz-i Medina a világörökség részét képezi, amely az arab építészeti stílusával, hangulatos és színes bazárjaival minden ide látogatót rabul ejt. Az iszlám legszentebb városai közé tartozik, ugyanis az egyik legfontosabb zarándokhely.
 • Chebika (Napkastélya) Tunézia egyik leglátogatottabb kirándulóhelyének számító oázisa, amelyet homokdűnék helyett kopár sziklák vesznek körül. Az első épületeket az ókorban építették, majd bukásuk után berber törzsek kezébe került. Ők építettek itt egy kis falut a hegy lábánál, amit 1969-ben egy nagyobb esőzés elmosta. A házak maradványai mellett több száz datolyapálma is megtalálható.
 • Sidi Bou Said kék-fehér házairól és gyönyörű virágkölteményeiről híres andalúz város egy Abou Said nevű arabhoz kapcsolódik, aki ezen a helyen épített egy szentélyt, majd az 1800-as években kezdett felvirágozni, ugyanis egyre több polgár telepedet le itt. A francia uralom alatt a helyi kormányzó elrendelte, hogy Sidid Bou Said hivatalos színeit követve minden ház kék és fehér színű legyen.
 • Karthago a várost alapító főníciaiak a kereskedelmi kapcsolataiknak köszönhetően hatalmas gazdagságra tettek szert, az egyik legnagyobb birodalom volt a történelem során, de az uralmuk a Római Birodalom virágzását követően véget ért. Az évszázadok során az elpusztult épületek helyére a rómaiak új provinciát építettek, amelyek ma is láthatóak.
 • El Jem amfiteátrumátaz olíva- és fűszerkereskedelmből meggazdagodott városnak építették meg a Colosseum mintájára a rómaiak. Kivonulásuk után a helyiek kezdték elhanyagolni, később a házak építéséhez felhasználták a köveit, ennek ellenére a megmaradt részek kiváló állapotban maradtak fent, amelyet a Világörökség részévé nyilvánítottak.  Az amfiteátrum több filmnek is helyszínéül szolgált, mint például a Ridley Scott Galdiátorának és a Monty Python féle Brian Életének.
 • Szahara a Föld legnagyobb egybefüggő sivataga, amely a zord és szélsőséges körülmények ellenére különféle népcsoportoknak, illetve állat- és növényfajoknak ad otthont. A legtöbb Tunéziába ellátogató turista szeretne ellátogatni és egy túra keretein belül felfedezni ezt a számunkra szokatlan környezetet.
 • Berbereknek hívják a tunéziai őslakosokat (nem hasonlítanak az arabokra), akik a mai napig hűen őrzik hagyományaikat. Az ország déli, sivatagos részein élő családok megengedik, hogy betekintést nyerjenek a kultúrájukba, házaikba. Utóbbi minden luxust nélkülözve van felszerelve, viszont élénk színű, díszes szőttesekkel szívesen díszítik.
 • Chott el Jerid az ország délnyugati részén, több mint 7000 km2-es területén fekszik. A napkelte és a napnyugta látványa miatt kedvelt a turisták szempontjából, viszont csak fakultatív program keretében kerülhet sor az idelátogatásra, mert több órás távolságra van a nyaralóövezettől. A filmek szerelmesei számára ismerős lehet a Csillagok Háborújából, Indiana Jones és az Elveszett frigyláda fosztogatóiból vagy például az Angol betegből is.
 • Kairouan az iszlám harmadik legszentebb városai közé tartozik, Mekka és Medina után. Történelme eseménydús volt, ugyanis folyamatos háború zajlott a berberek és az iszlám állam között, még végül az arabok arattak győzelmet. A legnagyobb mecsettel és a világ legrégebbi minaretjével büszkélkedhet a város, amely több tízezer turistát vonz évente.
 • Atlasz hegység Észak-Afrika legnagyobb hegysége, amely Tunézia északnyugati részén helyezkedik el. Fakultatív programok keretében megtekinthetik a turisták a rejtett pálmákkal teli oázisokat, illetve a Chott el Jeridet is.

Szállásajánlat:

 

Mövenpick Resort & Marine Spa 5*, Sousse

A szálloda direkt a strandnál helyezkedik el gyönyörű ápolt környezetben, a centrumtól 1 km-re található.

2017.05.02-06.30. között 15 % kedvezmény vehető igényve.

55 éves kor felett 10 °kedvezményben részesülhet.

Gyerekkedvezmény:

Kétágyas szoba, tájra néző kétágyas szoba, tengerre néző kétágyas szoba harmadik személy elhelyezése: 6 éves korig 100%, 7-11 korig 50 % kedvezményt biztosít.

 

Érdekességek:

 

A világ lassan kifogy a homokból?

Igen, jól értette, sajnos a Föld felhasználható nyersanyagkészletei közül a homok is kimerülőben van.

Legnagyobb felhasználója az építőipar, ugyanis a homok a beton egyik fő alkotóeleme, de az üveggyártásban is jelentős szerepet tölt be.Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem hasznosítják a sivatagi homokot, ha úgy is az elsivatagodás miatt kampányolnak a környezetvédők? A válasz sajnos igen egyszerű, ugyanis a szél eróziós hatása miatt nagyon hosszú idő alatt, nagyon finom homok keletkezik, amely annyira apró szemcséjű, hogy alkalmatlan a beton előállításához, mert nem áll össze megfelelő szilárdságúra a beton. Durvább, nagyobb szemű, víz által felmorzsolt homok használható fel az építőipar számára, de ebből a típusból viszont már jóval kevesebb található a Földön, így ennek kitermelése nem csak felborítja az ökoszisztémát, hanem az úgynevezett homokmaffiák is helyi háborút vívnak egymással a kitermelés érdekében.

Megoldásként már felmerült néhány ötlet, többek között egy olyan anyag előállítása, amely kiváltaná a betonból a homokot, mint például a műanyaghulladék újrafelhasználása, amelyek tesztelése már reménytkeltő eredményt hozott.

töltőikon